A cukorbetegség világszintű, embertömegeket érintő probléma, nagyon fontos ezért, hogy a piacon legyenek olyen termékek, melyek alternatívát biztosítanak a hagyományos cukor kiváltására. A stevia (sztívia) kiváló alternatívát jelent a kristálycukor helyettesítésére, fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott.
A megfelelő étrend kialakítása kulcsfontosságú szereppel bír a vércukorszint stabilizálása és a szövődmények megelőzése szempontjából. Az étkezési szokások megváltoztatása gyakran az egyik legnehezebb része a cukorbetegséggel való együttélésnek, hiszen sokan az édes ételeket és italokat preferálják, melyek fogyasztása azonban gyors vércukorszint-emelkedést eredményez. A cukorbetegeknek sem kell azonban lemondani az édes ízek élvezetéről, sőt! Számos alternatíva áll rendelkezésünkre, melyek glikémiás indexüket illetően kiválóalternatívát kínálnak a hagyományos cukor helyettesítésére. Ilyen alternatíva a stevia, mely 0 glikémiás indexének köszönhetően a vércukorszintbefolyásolása nélkül biztosítja az ételek édes aromáját.
Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan fontos kedvező glikémiás index-szel rendelkező alternatívákat találnunk a cukor helyett, érdemes röviden áttekinteni, hogyan működik a vércukorszint szabályozása. A hagyományos cukor, vagyis a szacharóz gyorsan bomlik le a szervezetben glükózzá, amely felszívódik a véráramba. Ez a folyamat a vércukorszint hirtelen megemelkedéséhez vezet, amit az inzulin nevű hormon próbál kompenzálni, hogy a glükóz bekerüljön a sejtekbe, és energiává alakuljon. Cukorbetegség esetén ez a rendszer nem működik megfelelően – vagy az inzulin nem termelődik elegendő mennyiségben (1-es típusú cukorbetegség), vagy a sejtek nem biztosítanak megfelelő válaszreakciót (2-es típusú cukorbetegség).
A stevia egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem tartalmaz szénhidrátokat, így fogyasztása nem okoz vércukorszint-emelkedést. Édesítőerejét a növény leveleiben található édesítő vegyületek, az ún. steviol-glikozidok biztosítják. Ezek a vegyületek nem bomlanak le glükózzá szervezetünkben, a stevia ezért cukorbetegség esetén is biztonságos választást jelent.
A magas cukortartalmú élelmiszerek kerülése hosszú távon számos egészségügyi előnnyel jár a cukorbetegek (és mindenki más) számára, hiszen a vércukorszint nem megfelelő szabályozása hosszútávon súlyos következményekkel járhat. A krónikusan magas vércukorszint ugyanis károsítja az ereket és idegeket, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a vesekárosodás, a látásromlás és a neuropátia kialakulásának kockázatát.
Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
Apró tablettás kiszerelésben a természetes Stevia levél kivonat édesítő erejével. Kávé, tea, italok ízesítésére. Sütéshez, főzéshez is használható.