Stevia por és a cukorbetegség

Amennyiben cukorbetegségben szenved, akkor eddig bizonyára nagy mennyiségű mesterséges édesítőszert fogyasztott. Mostanáig ezek az édesítőszerek jelentették a cukor alternatíváit a cukorbetegek számára. A probléma azonban az, hogy valójában nem tudjuk pontosan, hogy ezek a szintetikus szerek nem okoznak-e kárt a szervezetünkben. Lehetséges lenne, hogy a cukor helyettesítése egészséges módon megoldható a steviával? Sok ázsiai országban használták a stevia leveleket gyógyteákban, melyeket a cukorbetegeknek szántak – ezeknél a betegeknél semmilyen mellékhatás nem volt megfigyelhető. (Suttajit, 1993.) A tanulmányok kimutatták, hogy a stevia kivonata valóban javítja a vércukorszintet (Alvarez, 1981 ; Curi, 1986.)

stevia-por

1986-ban brazil kutatók vizsgálták a stevia vércukorszintre való hatását. 16 egészséges önkéntes kapott napi 5 gramm stevia levélből készült kivonatot hat óránként három napon keresztül. A kivonatot oly módon készítették el, hogy a leveleket 20 percig forró vízben hagyták állni. A kivonat beadása előtt és után glükóztolerancia-tesztet végeztek az alanyokon. A teszt alatt az önkéntesek kaptak egy pohár vizet is glükózzal. A vércukorszintet ezután az elkövetkező néhány órában értékelték. Az eredményeket összehasonlították egy olyan csoporttal, akik nem kaptak stevia kivonatot, csak glükózos vizet. A vércukorszint jelentősen megemelkedett azoknál, akik nem kaptak steviát, viszont azok, akik kaptak a kivonatból vércukorszintjük csökkent és a glükóztolerancia tesztben is pozitív eredményeket értek el.

Javasoljuk tehát, hogy cserélje le a finomított cukrot vagy a mesterséges édesítőszereket cukorra. Használatát fokozatosan is el lehet kezdeni: cukor helyett tegyük a kávénkba vagy a teánkba, majd néhány nap vagy hét alatt fokozatosan hozzászoktatjuk ízlelőbimbóinkat a steviához és egyre több módon fel tudjuk használni: főzéshez, sütéshez, ételek és italok édesítésére.

A steviának nincs semmilyen mellékhatása, használata teljesen biztonságos.

A stevia típusai

Az amerikai Food and Drug Administration eddig csak azt ismerte el stevia édesítőszerként, ami 100%-ban rebaudioside-ot tartalmazott, ami a Stevia rebaudianában megtalálható vegyület. A rebaudiozidokat meg kell tisztítani, mielőtt azt fel lehet használni, azonban ma már erre tökéletes eljárások léteznek, így ezeket a stevia kivonatokat nagyszerűen lehet használni az élelmiszeriparban is a különféle termékek, ételek és italok édesítésére is. A stevia kivonatok nagy előnye, hogy nem emelik meg a vércukorszintet, ráadásul használatuk is teljesen biztonságos.

Csökkenti a vércukorszintet

Egy 2005-ös tanulmány megállapította, hogy a stevia édesítőszer, a stevioside kivonatok nagymértékben képesek csökkenteni a vércukorszintet, illetve az inzulinrezisztenciát is a diabéteszes patkányokban. Amennyiben naponta legalább kétszer fogyasztjuk a stevia kivonatokat, úgy hosszú távon lehet javítani a glükóz toleranciát, illetve a vér glükóz szintje sem fog olyan mértékben megnőni egy-egy étkezés után, mint korábban.

Összehasonlítva az aszpartámmal

Egy 2010-es tanulmány beszámolt arról, hogy az aszpartámmal szemben a stevia sokkal egészségesebb édesítőszer, és nemcsak azért, mert természetes növényből kerül előállításra és nem a laboratóriumba hozzák létre, hanem azért is, mert az aszpartámmal ellentétben ez a növény nem okoz prosztatarákot. Sőt, az aszpartám a vércukorszintet csak az étkezések után képes csökkenteni, míg a stevia az alacsonyabb vércukorszintet hosszú távon képes előidézni. Tehát az aszpartám is egy nullkalóriás édesítőszer, azonban a stevia sokkal egészségesebb és számtalan érv szól amellett, hogy inkább a steviát használjuk, mint az aszpartámot.

Hol kapható?

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem

Stevia por 20g - Almitas

Stevia por 20g - Almitas

A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.

Ár: 2650 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!