A lehetőségek határtalanok, amikor el kezdünk főzni és sütni a steviával, mivel a steviát akár 400 Celsius fokra is felhevíthetjük, így még a kedvenc sütidbe vagy akár egy különleges születésnapi tortába is használhatod.
A következő cikkben segíteni fogunk neked, hogy mire kell odafigyelned a stevia használatát illetően.
Cukor helyett
A stevia a legjobb alternatíva az édesítésre. 1 csésze cukrot mindössze 1 kávéskanál stevia kivonattal helyettesíthetünk, 1/3 csésze cukrot fél kávéskanál porral vagy 18-24 levéllel, hiszen a stevia nagyon édes. Fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy jóval kevesebbet kell belőle használni, hiszen könnyen túlédesíthetjük ételeinket.
Csokoládé helyett: 1 uncia
Annyira egyszerű főzni és sütni cukormentes keserűcsokival. Csak egy kevés steviát kell hozzáadni és máris édesíthetjük az adott receptet. (recept: 3 evőkanál keserű kakaópor és 12 csepp stevia kivonatàfinom csokoládé)
Félkész almaszósz helyett
Legközelebb, mikor a boltba mész, határozottan gyalogolj el az előre elkészített alma szósz mellett és irány a friss almákhoz. Almaszószt készíteni nagyon egyszerű és mókás és tudod, a saját mégiscsak sokkal finomabb és egészségesebb is. (Recept: 3 alma, 2 körte, 2-3 csepp stevia. A meghámozott almákat és körtéket kis darabokra összevágom. Összeturmixolom a hozzávalókat és kész is. persze más gyümölccsel is működik)
Vaj helyett
Egy különleges almás vajat készítünk el, mely ugyanúgy használható vajként, csupán egy kissé különlegesebb az íze. (Recept: 7 csésze almaszósz, 7 kávéskanál stevia, negyed csésze ecet, egy kávéskanál fahéj. Egy forró serpenyőbe rakom a hozzávalókat, forralom őket magas lángon, majd 15 percig alacsonyabb lángon. Amikor kész egy edénybe helyezem és megvárom, amíg megszilárdul.
"Agyonédesített" joghurt helyett
Miért vennél joghurtot, ha te magad is meg tudod csinálni? Ráadásul sokkal finomabb és egészségesebb is! Ezenkívül te szabályozod az édességét és az ízéről is te döntesz. Vegyél egy natúr joghurtot és ízesítsd kedved szerint.
Most mutattunk néhány ötletet, amivel rá akartunk világítani arra, hogy milyen sokszínű az alkalmazási területe ennek az édesítőszernek. Most itt az idő, hogy te is kísérletezz egy kicsit.
Hamis frutti di mare leves
Ez a leves tej nélkül készül, a tenger gyümölcseinek ízét pedig a vörös pálmalaga helyettesíti, ami rengeteg fontos ásványi anyagot is tartalmaz.
Egy közepes fazékban 2 csésze vizet öntök, majd hozzáadok 1 apróra vágott burgonyát és 1 közepes hagymát, majd fél teáskanál steviát. Felforraljuk és főzzük 10-15 percig. 1 uncia (kb. 28 gr.) vörös pálmaalgát adok hozzá és ízlés szerint néhány marok kukoricát. Főzzük még egy percig, majd adjunk hozzá 2 csésze szójatejet, csökkentjük a hőt és kezdjük el párolni. Ne engedjük, hogy forrjon. Csészében tálaljuk.
Céklás almasaláta
Ez a saláta egyszerre édes és csípős. Ezzel az ízkombinációval különlegessé tehető egy egyszerű vacsora is.
Összekeverek 2 csepp steviát, sót, 1 citrom levét, kevés őrölt ánizst egy tálba. Belerakok még 2 csésze nyers céklát, amit meghámoztam és lereszeltem, majd belereszelek egy almát, fél csésze hagymát, negyed csésze petrezselymet és egy-két fej tormát. 30 percig állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
"Mennyei Jeruzsálem" Articsóka püré
Kényelmesen és könnyen elkészíthető püré, melynek íze a krumplipürére hasonlít. Nincs köze az articsókához, csicsókából készül. Nagyszerű kálium és C-vitamin forrás.
Puhára főzök egy kiló csicsókát, majd belerakom egy turmixgépbe, hogy egy sima és könnyű pürét kapjunk. Egy tálba tesszük és hozzáadunk némi olívaolajat, citromlevet, 1 csepp steviát és tengeri sót. Ha még meleg, akár sajtot is reszelhetünk bele, így még krémesebb lesz az íze.
Citromos, krémes süti
A sütőt 350 fokra előmelegítjük. Egy tálba összekeverek 1 csésze teljes kiőrlésű lisztet, 1 csésze őrölt zabpelyhet, fél csésze lenlisztet, fél teáskanálsteviát, fél teáskanál fahéjat. Egy másik tálba ¾ csésze vaníliás szójatejhez hozzáöntök negyed csésze szezámolajat, 4 uncia puha tofut, 1 teáskanál vaníliaaromát, 1 teáskanál reszelt citromhéjat és fél teáskanál steviát. Simára keverem. Ezután a száraz és a folyékony összetevőket összeöntöm és jól összekeverem.
Sütiket formázok belőle és kivajazott tepsibe helyezem őket. 20-30 perc elég lesz nekik a sütőben.
Krémet készítek rá, ami tojásfehérjéből és 1 citrom levéből áll. Ezzel tálalom.
Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.
A Stevia porok a Stevia növény természetes kivonatai. A por kivonatok 250-300-szor édesebbek a cukornál. Felhasználhatóak kávé, tea, üdítők, lekvárok, sütemények, tészták, szószok és még számos egyéb étel elkészítéséhez.
Apró tablettás kiszerelésben a természetes Stevia levél kivonat édesítő erejével. Kávé, tea, italok ízesítésére. Sütéshez, főzéshez is használható.